Johannes Boer - Viola da Gamba/Violone

Johannes Boer - Viola da Gamba/Violone


joh.gif - 566223 Bytes
photo:Paul Carroll

Johannes Boer studeerde Viola da Gamba bij Wieland Kuijken aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag, na het behalen van zijn DM diploma aan het Utrechts Conservatorium bij Anneke Pols.Gelijktijdig studeerde hij muziekwetenschap aan de Rijksuniversiteit van Utrecht.
In 1985 was hij medeoprichter van het gamba-ensemble The Royal Consort, waarmee hij optrad op vele Festivals in Europa. Het ensemble werkt regelmatig samen met solisten als Peter Kooy, Kai Wessel, David Cordier en Barbara Borden. Van The Royal Consort verschenen een aantal CD’s : Henry Purcell, The Three and Four Part Fantazias. (GLO 5132) en met de countertenor David Cordier Ye Sacred Muses: Consort Music and Consort Songs by William Byrd and Orlando Gibbons. (GLO 5159).
Johannes Boer neemt al jarenlang deel aan projecten in grote bezetting met onder andere Concerto Vocale olv. René Jacobs, Ensemble Bouzignac olv. Wieland Kuijken, de Nederlandse Bachvereniging en Capella Figuralis olv. Jos van Veldhoven, Amsterdam Baroque Orchestra olv. Ton Koopman en Anima Eterna olv. Jos van Immerseel. Met laatstgenoemde voerde hij in 1994 cantates van Dietrich Buxtehude uit welke door Channel Classics op cd werden uitgebracht CCS7895-I) Als solist speelde hij vele malen de Passionen van Johann Sebastian Bach met zowel historische als moderne orkesten zolas in Zagreb, Bonn en het concertgebouw-kamerorkest in het Concertgebouw van Amsterdam.
Als musicoloog publiceerde Johannes Boer diverse artikelen over uiteenlopende onderwerpen. In 1991 nam hij deel aan het Internationale Viola da Gamba symposium van de STIMU in Utrecht. Als gevolg hiervan verzorgde hij als mederedacteur het boek “a Viola da Gamba Miscellany” welk in 1994 verscheen. In mei 1998 was hij spreker op een symposium over Duitse en Nederlandse Gambamuziek in Limoges met zijn specialisme: de gambamuziek in Berlijn ten tijde van Frederik de Grote en zijn opvolger Friedrich Wilhelm II. Bij een aan de pionier Alfred Lessing gewijd symposium in Düsseldorf sprak hij over de viola da gamba in de negentiende eeuw.
Verder maakt hij sinds januari 2000 deel uit van de redactie van het Tijdschrift Oude Muziek.

Tot 1993 speelde Johannes Boer bij het Huelgas Ensemble onder leiding van Paul van Nevel en nam met hen vier Cd’s op voor Sony Classical met muziek van Festa, Praetorius, Flecha en Italiaanse madrigalisten. Ook in het achttiende eeuwse repertoire voor viola da gamba is hij regelmatig te horen, zoals met het Londense ensemble Badinage. Met hen nam hij een CD met muziek van Jean Marie Leclair. Tevens treed hij met dit ensemble op als violone-speler. Hij bespeelt een 18e eeuwse violone uit Zuid-Duitsland. In Nederland en Duitsland speelde hij o.a. Bach’s grote werken en in de opera van Duisburg Il Mondo della Luna van Haydn. In 1999 richtte hij het ensemble “t Uitnement Kabinet” op met als doel de Nederlandse 17e eeuwse gambamuziek een plaats te geven in het concertleven en op Cd.

mailto:Johannes Boer

Home Stichting GAMBA