Stichting GAMBA

 

 

Stichting Gamba werd opgericht in 1999 om de Viola da Gamba in Nederland een structureel kader te geven.
De organisatie die door Mieneke van der Velden en Johannes Boer in het leven werd geroepen beoogt vooral de levende muziek voor de viola da gamba, in de vorm van concerten met muziek uit allerlei stijlperiodes te stimuleren.
Daarvoor zijn ensembles zoals     L'Armonia sonora en ' t Uitnement Kabinet naast de solistische activiteiten van de gambisten de ideale vorm.Behalve concerten zijn Cd projecten die door de stichting worden ondersteund van groot belang voor het bereiken van een grotere doelgroep dan de selecte achterban die tot nu toe warm liep voor de viola da gamba en haar speciale repertoire.
Ook van belang is dat Nederland in nauw contact blijft met de andere organisaties in de rest van de wereld die zich voor het instrument sterk maken. De Viola da Gamba Societies die in sommige landen al zeer ver gevorderd zijn met het bundelen van activiteiten en expertise kunnen onze musici en onderzoekers een hoop werk besparen door uitwisseling van gegevens. Anderzijds is het natuurlijk een stimulans als verworvenheden van hier respons krijgen in het buitenland.
Een voorbeeld hiervan is het Internationale Viola da Gamba Symposium dat in 1991 door de STIMU werd georganiseerd. De STIMU bibliography heeft met name op het internet een grote belangstelling ondervonden.
Er wordt momenteel gewerkt aan een update van deze bibliografie en alle bijdragen of suggesties zijn welkom! (e-mail of snailmail zie onder aan de pagina)
Het is de opzet van de stichting om publicaties van bladmuziek en studies over de viola da gamba en haar repertoire te bevorderen.
Tot slot behoort het ook tot de doelstellingen om de amateurgambisten in Nederland van dienst te zijn door middel van cursussen en workshops.
Ook zal veel informatie online worden gegeven zoals bijvoorbeeld het aanbrengen van een nieuwe fret.
 
Concerten waar de Viola da Gamba centraal staat

Voor advertenties van instrumenten, stokken etc. maken wij beperkt ruimte.
 
Binnenkort zal een database van adressen worden samengesteld. Geïnteresseerden kunnen alvast reageren via onderstaand adres.
 
Honingklaver 9
4102 JT Culemborg
fax +31 (0)842 113887
info per email >
terug naar Stichting GAMBA