Inspiraties

Isolatieplaten

posts

Bij het isoleren van woningen en gebouwen worden meestal isolatieplaten gebruikt. Deze zorgen voor thermische isolatie, waardoor warmte beter wordt vastgehouden. Dat is niet alleen goed voor de portemonnee, maar ook voor het klimaat. Daarnaast worden ze soms ook voor geluidsisolatie gebruikt, om bijvoorbeeld tegen geluidsoverlast. Er zijn verschillende soorten isolatieplaten die voor verschillende plekken toepasbaar zijn, zoals bijvoorbeeld dak-, vloer-, muur- en houtskeletbouwisolatie. Maar welke isolatieplaat kun je het beste gebruiken en waarom?

Welke Isolatieplaten zijn er?

Het is uiterst belangrijk dat je het juiste materiaal kiest en dit op de goede manier plaatst, omdat niet iedere isolatieplaat geschikt is voor iedere isolatieklus. De meest gebruikte isolatieplaten zijn van glaswol, steenwol of EPS. Deze isolatieplaten zijn geschikt voor dak-, vloer-, spouwmuur- en gevelisolatie. Steenwol - ook wel rotswol genoemd - is een stuk duurder dan glaswol. Beide minerale wollen zijn brandwerend. Glaswol heeft een betere isolatiewaarde dan steenwol, maar kan irriteren en heeft een slechtere geluidsisolatie. EPS isolatieplaten daarentegen zijn wat lastiger te bevestigen dan glas- en steenwol, maar verweren niet en hebben een hoge isolatiewaarde. Deze platen worden ook wel piepschuimplaten genoemd.

Dak-, vloer- en muurisolatie

Veelgebruikte isolatieplaten voor dakisolatie zijn EPS , PIR of vlas. PIR isolatieplaten bestaan uit hard kunststofschuim, heeft een hoge isolatiewaarde en is aantrekkelijk geprijsd. Vlas is duurzaam en milieuvriendelijk en kan voor meerdere toepassingen gebruikt worden omdat het zowel binnen als buiten geschikt is. Voor (spouw-)muurisolatie zijn glaswol en PIR vooral populair. Bij vloerisolatie wordt vaak EPS, PIR, of XPS gebruikt. XPS is zeer geschikt als je last hebt van vocht onder de vloer vanwege zijn vochtwerende eigenschappen. PIR heeft daarentegen hogere isolatiewaardes.

Isolatieplaten kopen bij Sleiderink

Nu je weet welke isolatieplaten geschikt zijn voor jouw klus, kun je bij Sleiderink terecht voor een ruim aanbod in isolatieplaten. Naast het ruime assortiment en de scherpe prijzen bieden ze graag hulp aan bij het kiezen van de juiste isolatieplaat. Ze worden niet voor niets de nummer 1 in isolatieplaten genoemd!