Woonkamer

Hoe richt je een kleine woonkamer slim in?

posts

De woonkamer is dé plek in huis waar we tot rust komen na de hele dag in de weer te zijn. Helaas hebben we niet allemaal het geluk een ruime woonkamer te hebben.  In de meeste gevallen moet je het echter met een beperkte ruimte stellen. Dat hoeft natuurlijk geen probleem te vormen, je kan er namelijk des te meer een lekker knus plekje van maken! Het komt er gewoon op aan dat je goed nadenkt tijdens de inrichting: laat de ruimte op verschillende manieren groter lijken, kies voor multifunctionele meubels en denk vooral aan de details.

Ga voor lichte en kleine meubels

Het spreekt voor zich dat je geen bombastische meubels moet gaan plaatsen in een kleine woonkamer. Ga daarentegen op zoek naar meubels die er visueel eerder licht en fijn uitzien. Wat kan je je daar nu bij voorstellen? Bijvoorbeeld een staande lamp met hele fijne metalen pootjes, een salontafel met glazen blad of meubelen met een Scandinavisch design.

Multifunctionele meubels

Een slaapbank, bijzettafeltjes die je onder elkaar kunt schuiven, een kast waarvan je de deur kan openklappen en als bureau of eettafel gebruiken, het zijn slechts enkele voorbeelden van multifunctionele meubels die weinig plek innemen en die ontzettend praktisch zijn.

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand

Jouw partner in crime: een spiegel. And why is that? Omdat een spiegel de optische illusie creëert die je woonkamer er veel groter doet uitzien. Maar dat is niet alles, spiegels reflecteren ook het daglicht dat binnenvalt, waardoor de ruimte er klaarder gaat uitzien en laat dat nu ook net een belangrijke factor zijn om de ruimte groter te doen lijken. Een spiegel is natuurlijk ook gewoon een mooi decoratief accessoire.

Van top tot teen

Van levensbelang in een kleine woonkamer: werk in de hoogte! Integreer bijvoorbeeld kasten in de muren, zodat je je spullen netjes kunt opbergen en verstoppen achter deurtjes. Maar voorzie ook enkele open opbergvakken om mooie decoratie of boeken op uit te stallen. Hoe meer je naar boven toe werkt, hoe minder plaats je verliest op de grond. Zo benut je de ruimte slimmer! Naast kastjes zijn ook wandplankjes een must have.

Verlichting in verschillende niveaus

Ook voor de verlichting geldt bovenstaande regel. Gebruik dus de verticale ruimte in je woonkamer door niet enkel verlichting te voorzien in het plafond, maar ook aan de wanden, op meubels en op de vloer.