Wetenschap

Domotica en energiebesparing

posts

Energiebesparing ligt tegenwoordig bij iedereen op de tong. Energiekosten worden alsmaar duurder en dat merken we aan onze geldbeugel. Iedereen probeert er op zijn manier iets aan te doen en de kosten naar beneden te halen. Domotica is één van de middelen om je kosten te meten en te vergelijken.

Meten is weten: domotica helpt jou!

Op de site van Energievergelijken kun je vinden welke leveranciers het goedkoopst zijn. Dit is al een heel groot hulpmiddel om je kosten te dekken. Nog beter is het om tegelijkertijd je hele energieverbruik onder controle te houden. Domotica was tot voor kort een leuk snufje waarbij je alles in je huis zo automatisch mogelijk wou laten gaan. Je klapt in je handen en het licht gaat aan, je komt thuis en je koffie staat klaar, je krijgt automatisch een melding als je ijskast leeg is en je drankjes moet halen naar de winkel. Mooi, dat wel! Maar de huidige domotica gaat veel verder. Je krijgt een volledig beeld over waar je geld voor energie naartoe gaat.

Hoe werkt domotica?

Je kunt zo ver gaan als je zelf wilt in domotica. Wij geven jou hier een paar mogelijkheden op een rijtje: 

  • Je laat automatisch je zonnewering werken in functie van het weer. Wil je in de lente toch zon en daardoor warmte in huis? Wil je in de zomer koelte en dus minder airco nodig hebben? Het kan allemaal.
  • Je programmeert je verwarming afhankelijk van je levensstijl. 's Nachts en in de week overdag zet je de verwarming lager. 's Avonds en in het weekend heb je het lekker warm.
  • Je bepaalt zelf dat al je toestellen die veel verbruiken, zoals wasmachine, droogkast en warmwaterboiler, enkel op nachttarief of in de daluren mogen werken.
  • Verlichting en stopcontacten worden geprogrammeerd. Vergeten lichten worden automatisch uitgeschakeld. En stand-by van bepaalde toestellen wordt gewoon uitgeschakeld. Want inderdaad, deze kleine details schelen ook veel in je budget.

De technologie achter domotica

Je hele domotica systeem kun je bedienen met een afstandsbediening, of via je PC, tablet of smartphone. Bij sommige systemen krijg je meldingen en suggesties om het nog beter te doen. Je krijgt rapporten en grafieken over je energie-verbruik-gedrag. 'Meten is weten' is hier ook meer dan ooit waar. Met deze cijfers stap je nog beter voorbereid naar de website om je energieleverancier te vergelijken.