Wetenschap

Haal de Spaanse zon in huis

posts

Als je dacht dat je nu een culinair artikel zou lezen, dan moeten we je teleurstellen. We willen het hier even hebben over de Spaanse zon als energiebron. Iedereen is tegenwoordig bezig met zijn energierekening, en dan vooral hoe je de goedkoopste energieleveranciers kunt vergelijken en hoe je je rekening kunt beperken. Maar weet je ook waar elk van deze leveranciers hun energie haalt?

Zon uit Nederland of uit het Zuiden?

We zijn natuurlijk fier dat er al heel wat zonne-energie in Nederland geproduceerd wordt. Maar zouden we hiervoor niet beter Europees gaan denken, onder het motto ‘laat iedereen doen waar hij het beste in is’? In het Zuiden schijnt de zon meer dan 300 dagen per jaar. Zonne-energie is er een gewone zaak. Wist je dat de grootste zonne-ennergie-plant zich in Calahorra, bij Guadix in Zuid-Spanje bevindt? Je kijkt langs de ene kant naar een energiepark van maar liefst 1.53 miljoen vierkante meter. Aan de andere kant zie je de besneeuwde bergen van de Sierra Nevada. Andasol solar plant bestaat niet uit gewone zonnepanelen maar wel uit enorme parabolen (gekromde spiegels) die met de zon meedraaien. Er wordt stoom geproduceerd die turbines aandrijft die zo energie opwekken. Deze energie wordt opgeslagen in enorme tanks met vloeibaar zout. Dit is een primeur: normaal kun je zonne-energie niet zomaar opslaan. Bovendien is de uitstoot voor het produceren van deze energie bijna nul. Andsol 1 en 2 gingen van start in 2009. Andasol 3 werd actief in 2011. Andasol voorziet nu al energie aan meer dan 450.000 gezinnen. Heel deze opzet is een joint-venture van onder meer Spaanse, Duitse en Engelse investeerders en banken.

Is jouw energie zo efficiënt mogelijk geproduceerd?

Alternatieve energiebronnen zijn altijd welkom, maar is de energie die jij koopt zo efficiënt mogelijk geproduceerd? Zouden energie-leveranciers niet wat transparanter mogen zijn waar ze hun energie vandaan halen? Komt jouw windenergie uit een streek waar er regelmatig een briesje waait, of komt het uit een zeer winderige hoogvlakte? Investeren energieleveranciers zelf in onderzoek of gaan ze volgzaam mee met de producenten van bijvoorbeeld windmolens of zonnepanelen? Het zijn een aantal punten die tot nadenken stemmen. We zijn al een heel eind gevorderd met alternatieve energiebronnen, maar... er is nog veel werk aan de winkel. Wij volgen alvast de laatste nieuwsjes op, en jij?