Natuur

Energie besparen door zonnepanelen

posts

In Nederland zijn we ons steeds meer bewust van de noodzaak om duurzaam om te gaan met onze energie. We lopen immers achter op de landen om ons heen. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat, als we op dezelfde voet blijven doorgaan, onze fossiele grondstoffen uiteindelijk uitgeput zullen raken. Dit zou betekenen dat we uiteindelijk zonder energie komen te zitten. Ook is de kans groot dat de energie, die we nu nog kunnen krijgen, een stuk duurder gaat worden. Het is dan ook niet vreemd dat we steeds meer innovatieve ontwikkelingen zien om zelf energie op te wekken. Dit zorgt er niet alleen voor dat we meer grip krijgen op energie, maar ook voor een beter gevoel in onze portemmonee. De meeste mensen betalen namelijk heel veel geld per jaar om hun huidige energieverbruik te betalen. Het kan ook zijn dat je gewoon teveel uitgeeft voor je bestaande energiecontract. Heb je bijvoorbeeld al eens geprobeerd om energie te vergelijken? Overstappen naar een nieuwe energieleverancier kan vaak al veel geld schelen. Daarnaast behoren zonnepanelen misschien wel tot de populairste methode om zelf energie op te wekken. Of zonnepanelen echt de ideale manier zijn om energie te besparen? Wij zochten het voor je uit.

Minder positief aan zonnepanelen

Dat ieder voordeel ook een nadeel heeft is natuurlijk bekend. Natuurlijk is dat bij zonnepanelen ook zo. Het grootste nadeel aan zonnepanelen zijn vermoedelijk de hoge aanschafkosten. Niet iedereen heeft voldoende geld om zo’n grote investering te doen.  Uiteraard verdien je de aanschafkosten na een aantal jaar terug, maar dit duurt met de huidige regelgeving ongeveer 8 jaar. Vroeger was het mogelijk om in aanmerking te komen voor verschillende subsidies bij de aanschaf van zonnepanelen. Dit is helaas nog niet zo lang geleden afgeschaft. Als bedrijf heb je soms wel recht op een subsidie. Als ZZP’er kan je bijvoorbeeld de btw op zonnepanelen terugvragen? Hiervoor vul je gemakkelijk een btw-formulier in bij de Belastingdienst. Ook vinden veel mensen dat zonnepanelen op het dak hun huis minder mooi maakt. Ondanks dat het er misschien minder mooi uitziet, verhoogt het wel de waarde van je woning! Ieder nadeel heeft dus toch zijn voordeel!

 

Positief aan zonnepanelen

Het is niet gek dat steeds meer mensen kiezen voor zonnepanelen. Ze lijken niet meer weg te denken uit het straatbeeld en dat is logisch: ze kennen namelijk vele voordelen voor de gebruiker. Zo kan je door het gebruik van zonnepanelen volkomen onafhankelijk worden van de energiemarkt. Dit betekent dat je geen last meer hebt van prijsveranderingen van de energieleverancier. Dat financiële voordeel kan door de jaren heen flink oplopen. De financiële voordelen zijn enorm: als je de panelen hebt terugverdiend ga je daarna ook echt ‘winst’ maken. Daarnaast zijn zonnepanelen voor vrijwel elk dak geschikt, waardoor ze erg toegankelijk zijn voor het Nederlandse publiek. Wist je dat zonnepanelen ook erg weinig onderhoud nodig hebben? Enkel in een stoffige omgeving is het belangrijk om af en toe een emmertje water over de panelen te gooien. Je hoeft dus niet vaak je dak op te klimmen voor de een onderhoudsbeurt!