Wonen

De gevaren van zwarte schimmel

posts

We vallen direct met de deur in huis. Zwarte schimmel is gevaarlijk en veel huishoudens in Nederland hebben last van zwarte schimmels in huis. Dit is niet alleen onhygiënisch, maar ook schadelijk voor de gezondheid. Zwarte schimmels kunnen zowel mildere als ernstige gezondheidsklachten veroorzaken. Zeker als de schimmel langdurig in de woning aanwezig is. Het advies is dan ook om direct maatregelen te nemen zodra je zwarte schimmel ontdekt.

Wat is schimmel?

Schimmel is een levend organismen en lijken op kleine paddestoeltjes. Ze bestaan uit een rij van cellen die zich vermeerderen door het vormen van sporen. De schimmel an sich doet weinig kwaad, zolang je er maar van afblijft. Maar de sporen die worden afgescheiden zijn niet alleen onzichtbaar, maar zweven ook door de lucht. En deze sporen kun je dus inademen. Door een langdurige blootstelling aan deze sporen van schimmels kunnen gezondheidsklachten ontstaan.

Hoe herken ik schimmel?

Schimmel kun je gelukkig vrij eenvoudig signaleren. Vooral zwarte schimmels zijn overduidelijk en bestaan uit clusters van zwarte spikkels of grote donkere vlekken op muren en plafonds. Deze zwarte schimmels komen het vaakst voor in vochtige ruimtes. Waarbij het voor de hand ligt dat de zwarte schimmel het vaakst in een badkamer of een toilet opduikt. Vooral als deze ruimtes geen goede afzuiging hebben of niet goed geventileerd worden.

Hoe ontstaat schimmel?

Schimmel ontstaat als een ruimte te vochtig is, want daar zijn ze gek op! Wanneer een vochtige ruimte, zoals een badkamer na gebruik niet goed geventileerd wordt, krijgt de schimmel een kans om zich aan de muren en plafonds te hechten en te vermeerderen. Niet alleen douchen is een oorzaak van schimmelvorming, maar ook vochtophoping door overmatig transpireren, condensvorming op ramen en houtwerk en een slechte afzuiging kan schimmelvorming veroorzaken. 

Gezondheidsklachten door schimmels

Schimmels kunnen zoals geschreven gezondheidsklachten veroorzaken. Minder ernstige tot ernstige klachten. Brandende en jeukende ogen, een jeukende huid, huiduitslag, hoofdpijn en migraineaanvallen zijn duidelijke symptomen die door schimmels worden veroorzaakt. Maar ook ernstige gezondheidsklachten, zoals longklachten, astma, reuma en stress kunnen door schimmels worden veroorzaakt. Het is dus meer dan noodzakelijk dat schimmelplekken direct worden aangepakt.

Hoe kan ik zwarte schimmel verwijderen?

Er zijn talrijke huishoudelijke middeltjes die je kunt gebruiken om schimmels te verwijderen. In een beginstadium is het behandelen van vlekken met een sopje of met soda in heet water al voldoende, maar bij hardnekkig schimmels heb je een speciale schimmel verwijderaar nodig. Die je bij iedere willekeurige supermarkt en bouwmarkt kunt kopen. Er zijn ook speciale verfsoorten die je kunt gebruiken om schimmels weinig kans te geven om zich in ruimtes, zoals de badkamer te vermeerderen. 

Te laat actie ondernomen

Zodra niets meer helpt en de schimmels hardnekkig zijn en aanwezig blijven of binnen een mum van tijd terugkeren, is je woning nog niet rijp voor de sloop. Er is nog een weg te bewandelen door bijvoorbeeld een specialist in te schakelen. Specialisten hebben vaak het gereedschap en de chemische middelen in huis om hardnekkige schimmels, zoals schimmel badkamer te verwijderen. Na het professioneel verwijderen van de schimmels kun je de ruimte weer veilig gebruiken.